hívjon ma: +36-78/466-488

Biztosítások

Biztosítás története

Mióta beszélünk biztosításokról?

Az őskor idején az ember még csak annyi terméket állított elő, mely a létfenntartáshoz elegendő volt. Így nem volt felhalmozott vagyon, tehát a biztosításra sem kellett túl nagy hangsúlyt fektetni. A rabszolgatartó társadalmak idején azonban már megjelent a magánvagyon, és ezzel egyidejűleg a közös kockázatviselés is. Ebben a korban a kereskedők megegyeztek, hogy a karavánjaik kifosztása esetén a keletkezett károkat közösen viselik.

A társadalmak fejlődésével egyre inkább megjelentek a specifikus kártérítések. A XII. századtól kártérítést nyújtottak tűz, hajótörés, állatok ellopása, szállítmányok elvesztése esetén, vagy halál esetén temetkezési költségekre segítséget adtak. Az első tényleges biztosítás kötvényt a XIV. században Genovában állították ki. A XVII. században megtörtént az igazi áttörés.Londonban Edward Lloyd kávéházában megalakították a hajó- és szállítmánybiztosítás központját. A Lloyd napjainkban is az egyik legtekintélyesebb biztosítási vállalkozási szervezetnek számit. A nagyszámok törvényének felismerésével, kialakult az első kárvalószínűség számítás, egyszóval a mai modern biztosítás.

 

Magyarországon mikortól beszélünk biztosításokról?

A XIV. századba nyúlik vissza a csírái, amikor a céhek ugynevezett társládákat, segélyeket hoztak létre a tagok részére. XVI. századtól már bányatársaságok is pénzt szedtek, segélyek és temetkezési szolgáltatásokat fizettek ki belőle, a bajba jutott hozzátatozóknak.Az első magyar biztosító társaság 1807-ben alakult a Rév-Komáromi Hajózási Biztosító Társaság , ahol a rakományt és a hajót is már biztosították. 1919-ben létrejött az első országos biztosító egyesületet a BIOSZ- 63 társaság csatlakozott ide -ez 1948-ig mükődött hazánkban.

A II. világháború között nem sokat hallottunk a biztosításokról, a fejlődés a II.világháború után indult meg - 1949-ben megalakult hazánkban , a Állami Biztosító Nemzeti Vállalat.Teljes Állami monopólium 1952-1986 -ig tartott. Fedezetett nyújtottak már lakás, társasházak- és balesetbiztosításokra, kiterjedt életbiztosítások, vállalatok és szövetkezeti biztosítások alakultak ki.

1986- ban az állam ketté osztotta törzstőkéjét és két állami biztosítót hozott létre , így Állami Biztosító (AB) és Hungária Biztosító(HB) néven.

Külföldi Biztosítók 1989-től jelennek meg újra hazánkban, elsőnek az oszták Providencia, majd a olasz Generáli, a holland ING és AEGON Biztosító csoportok , majd folyamatosan egyre több külföldi biztosító lép színre az országunkban, egyre több, szélesebb körű szolgálatatásokat kialakítva. 1995-ben elfogadásra kerütl a Biztosítási törvénykönyv (BIT), amely szabályozza a piac mükődését. Jelenleg több mint 30 biztosító társaság mükődik hazánkban, az európai országokon kívűl jelen van USA és ausztrál biztosító cég is .

 

Miért van szükség ma is biztosításokra?

Ahogy az ókorban, majd a középkorban is már rájöttek arra , hogy az értékeinket úgy tudják, megóvni, -ha egy közösségi csoport pénzt gyűjt össze, ami kár esetén fedezi a károsultak kárát. Erre ma veszélyközösségeket hoztak létre, azaz olyan csoportokat amikre lehet biztosítást vállalni ,amelyet matemetikai és statisztikai számításokkkal kalkulálnak ki a szakemberek. Ma a felgyorsult világban, a vagyonunk, értékeink, vállalkozásunk és életünk többféle módon biztosítható, egyre szélesebb formában.

A biztosítást fizető személy-szerződő ember vagy jogi személyiségű cég - aki egy jövőbeni védelmet vásárol meg, amellyel a bekövetkező kockázatot a Biztosítóra hárítja át. A szolgáltatások széleskörűek lehetnek már , ezért díjban is nagy eltéréseket vannak a biztosítási termékek között.

 

Hogyan lehet ma biztosításokat kötni?

Ma már sok választási lehetőségünk van, de a személyes tanácsadást semmi nem tudja pótolni. Ezért mi személyes találkozó során adunk ajánlatot, ahol kiderítjük az ügyfeleink igényeit.

BRÓ. KER. KFT.

6300 Kalocsa
Szent István Király u. 70.
Tel.: +36-78/466-488 E-mail: brokerkft@brokerkft.hu Cégjegyzékszám: 03-09-112272
Adószám: 13440169103

Kövessen Minket:

Copyright © Bró. Ker. Kft. 2020. | Minden jog fenntartva | Adatvédelmi tájékoztató | DREAM4SYS ERP